Жител на село Шестаково в Харковска област, което Въоръжените сили на

...
Жител на село Шестаково в Харковска област, което Въоръжените сили на
Коментари Харесай

``Приеха ме като свой син`` - украинец спаси 19-годишен руски танкист -

Жител на село Шестаково в Харковска област, което Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) освободиха, е укривал в дома си 19-годишен съветски военнослужещ.

Ръководителят на следствения отдел на Харковската регионална полиция Сергей Болвинов разгласява видеозапис от разпитите на двамата мъже.

Историята звучи необикновено, само че е показателна за безумието на войната.

19-годишният Алексей Недайвода е танкист от съветската войска. Той дезертирал и избягал от бойното поле. Озовал се в село Шестаково, където имал шанс да откри заслон. Местният гражданин Сергей Ф. оказал помощ на съветския боец да се скрие и когато съветската войска влезнала в селото го представял за собствен наследник. Солдатът предал автомата си и униформата на украинеца, а той му дал цивилни облекла и храна.

" Да, аз криех Алексей Недайвода при мен, само че го криех от руснаците и чаках да дойдат от Службата за сигурност на Украйна и да им го предам, както и стана. Не знам в какви военни дейности е взел участие. Казах им, че ми е наследник, тъй като трябваше по някакъв метод да го спася от руснаците ", споделя жителят на селото.

Мъжът твърди, че откакто украинските сили са си върнали селото, се е страхувал да предаде момчето на военните.

" Щяха и мен да ме закопаят с него в гората. Това е война ", споделя той.

Според Сергей той не е колаборационист.

" Не съм правил никакви дейности в помощ на руснаците ", изяснява мъжът.

19-годишният редови войник от съветската войска Недайвода е роден в Кривой Рог и е живял в село в Крим. Алексей е бил танкист и твърди, че е желал да избяга от военните дейности.

" Изоставих танка и отидох при цивилните ", изяснява младежът.

В дома на жителя на Шестаково съветският танкист е живял повече от месец.

" Дадох автомата си, дадох униформата си и останах при тях. Живях тук повече от месец. Приеха ме като собствен наследник ", споделя арестуваният.

По думите му той помагал на Сергей в домакинската работа, а последният го хранел. Жителят на Шестаково не го е насърчил да се съобщи, споделя арестуваният. След войната съветският военнослужещ желал да отиде при баба си в Кривой Рог.

Задържаният Недайвода също споделя, че Сергей не е колаборационист. Той твърди, че украинецът го е укривал и не е съобщил на никого, тъй като се е страхувал да не пострада: " Аз съм млад, на 19 години съм ".

Според началника на следствения отдел на Харковската полиция Сергей Болвинов следствието би трябвало да ревизира какви са били претекстовете на жителя на Шестаково. Образувано е наказателно произвеждане по член 111-2 (подпомагане на държавата-агресор), който планува наказване от 12 години затвор.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР